當傳統內燃機引擎已經進入倒數時候,就好像煙花最燦爛的一刻,什麼可以推出來的,都要急急地推出嚟。就好像這一台由英國一間小型車廠GTO Engineering開發的V12引擎,就是其中的一個例子。

 

 

在主流汽車生產商,發展新的V12已成為絕響,就算V8引擎已經買少見少的時候,一台能夠到達10,000rpm的V12引擎,其實都係一個成就。雖然這台自然吸氣四公升四條凸輪軸的引擎,行到一萬轉都只係得460匹馬力,以今天標準實在唔係好犀利(法拉利458 Speciale已經有133hp/liter嘅specific output,而這台V12只有115hp),但佢重量只有165kg,又實在厲害,話晒都係V12引擎喎(正常一台V12引擎,未計周邊配備,都起碼200~220kg)⋯⋯而且佢仲係會放係一架重量只得1000kg嘅復古新車到,都唔好話唔震撼。

 

希望煙花嘅燦爛可以陸續有嚟,兼且延續得耐啲啦!

 

本文原刊於: Link

Leave a comment