80年代係汽車工程師發夢發得最開心嘅時代,好多規例仍然是相對寬鬆,工程師仍然係可以話事嘅時代,

生產汽車亦都係有大錢搵嘅時候,再加上機械工程日趨成熟和電腦技術開始普及,有好多奇怪夢想都可以實現。

 

 

在這個年代,挑戰極速變得越嚟越激烈,很多改裝汽車公司,對此趨之若鶩,所以這個年代,最快的汽車,往往就是新聞嘅焦點,車壇的奇蹟。

 

 

 

美國的Callaway Corvette就係其中之一,這家相對成熟,又有技術的小型改咗公司,

成為美國神話至日, 254英里,即係幾乎410km/h的極速,真係一個筆劃講笑的紀錄,

而最重要的是,這部八八年的紀錄保持者,做完記錄,架車仲係完整,呢個在當時都係另一個記錄。

 

 

 

當然這架車,絕對是直路之王,不過當年的美國跑車,又有邊一部唔係?

直路跑到400每小時公里,就算放在今天,能夠有這個紀錄的街車,怕且一隻手都數得晒,

揸佢出街,你都唔好話唔威!至少,冇人夠膽係你面前話你慢!

 

 

 

本文原刊於: Link

Leave a comment